Nehézségi fok: kétbalkezesek is megpróbálhatják
Hozzávalók:
- 25 dkg penne
- só
- 2 evőkanál olíva olaj
- fokhagyma (ízlés szerint 1-2-3 gerezd)
- 250 ml sűrű paradicsomlé (Spar passata, 500 ml -es doboz fele)
- 1 db tonhal konzerv
- olaszos fűszerkeverék (bazsalikom, oregánó, kakukkfű)
- őrölt fekete bors
- (parmezán) sajt
Adag: önálló ételként 2-3 adag, leves után 3-4 adag
Szükséges eszközök:
- 3 l-es lábas
- 23 cm-es bevonatos pároló serpenyő
- tészta szűró
- fakanál
- éles kiskés
- reszelő
Ügymenet:
1. A lábasban kb 2 liter vizet forralunk, közben megsózzuk (kb 1 csapott evőkanál)
2. A serpenyőbe olíva olajat öntünk.
3. A fokhagyma gerezdeket meghámozzuk, apróra vágjuk, vagy lereszeljük, az olajon óvatosan megpirítjuk (épp csak megsárguljon)
4. A tonhal konzervet kinyitjuk, a fedelét rajta hagyva, kezünkkel tartva leszűrjük és a fokhagymára tesszük, majd felöntjük a paradicsomlével.
5. Fűszerezzük sóval, borssal, olaszos fűszerkeverékkel, pár percig rotyogtatjuk. Ha van parmezán sajtunk, azt is reszelünk a szószba,
6. Mikor a tészta megfőtt leszűrjük, a mártásba tesszük (a főző vízből félre tehetünk 1 dl-et és azt is a mártáshoz adhatjuk), átforgatjuk, összemelegítjük.
7. Reszelt (parmezán) sajttal tálaljuk.