Nehézségi fok: kétbalkezesek is megpróbálhatják
Hozzávalók:
- 25 dkg fodros nagykocka (Durillo)
- 10 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg túró
- só
- tejföl (kb 2-3 dl)
Adag: önálló ételként 2-3 adag, leves után 3-4 adag
Szükséges eszközök:
- 3 l-es lábas
- 23 cm átmérőjű, 5 cm magas bevonatos serpenyő
- fakanál
- éles kés
- tésztaszűrő
Ügymenet:
1. A lábasba kb 2 l vizet töltünk, sózzuk (kb 1 csapott evőkanál), felforraljuk.
2. A szalonnát fél centis szeletekre vágjuk, majd felkockázzuk, a serpenyőbe tesszük és alacsony/közepes hőfokon kiolvasztjuk/megsütjük miközben időnként megkeverjük.
3. Ha a víz felforrt, beletesszük a tésztát, kicsit megkeverjük és megfőzzük (kb 10-12 perc), ne túl puhára. Ha kész van, leszűrjük, lecsepegtetjük és a szalonnára borítjuk.
4. A tésztára rámorzsoljuk a túrót, sózzuk, majd az egészet kissé átkeverjük.
5. Ízlés szerint tefjölt teszünk a tetejére, az alját pedig pár perc alatt, magasabb hőfokon átpiríthatjuk.